Pierś z gęsi smażona od skóry na gęsim smalcu i pieczona w piecu podana z karmelizowaną gruszką z anyżem i rozmarynem, duszona w białym winie oraz żurawiną suszoną, długo gotowaną w porto
Smalec Gęsi
Składniki
Pierś z gęsi
Smalec Gęsi
Gruszki
Cukier
Anyż
Rozmaryn
Białe wino
Czerwone wino (Porto)
Czerwone wino (np. Porto)
Żurawina suszona
Przepis
Przygotowanie:
- Przygotuj pierś z gęsi. Usmaż ją na gęsim smalcu.
- Upiecz ją następnie w piecu w temperaturze 160 stopni przez 15 minut.
- Skamelizuj gruszki na patelni z anyżem i rozmarynem. Następnie duś w białym winie.
- Ugotuj na małym ogniu żurawinę suszoną w czerwonym winie.
- Podawaj pierś na talerzu, ułóż dookoła gruszki i polej sosem winno-żurawinowym. Smacznego!