![karmelizowana cebula](https://www.agro-top.com.pl/wp-content/uploads/2021/11/karmelizowana-cebula-300x200.jpg)
Karmelizowana cebula – dodatek do wszystkiego!
Aromatyczna, delikatna i rozpływająca się w ustach. Tak, właśnie w skrócie można opisać karmelizowaną cebulę, którą można wykorzystać w niejednym przepisie. Jest to idealny dodatek do mięs, zup a nawet jako farsz np. do sakiewek z ciasta francuskiego. Wszystko zależy od inwencji twórczej.
![](https://www.agro-top.com.pl/wp-content/uploads/2021/11/smalec-wsrod-najbardziej-niezwyklych-potraw-europejskich-300x240.jpg)
Smalec wśród najbardziej niezwykłych potraw europejskich
Szczęśliwie żyjemy w czasach, kiedy mamy możliwość próbowania potraw wielu różnych kultur.
![](https://www.agro-top.com.pl/wp-content/uploads/2021/11/co-to-jest-konfitowanie-300x200.jpg)
Co to jest konfitowanie?
Konfitowanie to technika kulinarna. Dzieli się ją na dwie metody – gotowanie i pieczenie w tłuszczu.
![](https://www.agro-top.com.pl/wp-content/uploads/2021/11/krwisty-medium-wypieczony-steak-300x200.jpg)
Krwisty, medium a może wypieczony? Jak przyrządzić idealny stek?
Stek to najchętniej zamawiany rodzaj mięsa w restauracjach. Przy odrobinie wprawy możemy nauczyć się przyrządzać go w domu. Wystarczy tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
![](https://www.agro-top.com.pl/wp-content/uploads/2021/11/frytki-jako-zdrowy-fast-food-300x167.jpg)
Frytki jako zdrowy fast food – to możliwe!
Smażona na głębokim tłuszczu potrawa na bazie ziemniaków to znany fast food, który uważany jest za niezdrowy ze względu na smażenie w niskiej jakości oleju.
![](https://www.agro-top.com.pl/wp-content/uploads/2021/11/metoda-sous-vide-300x169.jpg)
Metoda Sous-vide. Na czym tak właściwie polega?
Co to jest sous vide Sous vide (fr. w próżni) – to metoda gotowania potraw lub ich składników w szczelnie zamkniętych foliowych workach, w wodzie o relatywnie niskiej temperaturze, która nigdy nie przekracza stu stopni.
![](https://www.agro-top.com.pl/wp-content/uploads/2021/11/jak-ustrzec-sie-przed-wysuszeniem-podczas-smazenia-300x200.jpg)
Jak ustrzec się przed wysuszeniem żywności podczas smażenia?
Zbyt długie smażenie może doprowadzić do wysuszenia delikatnego mięsa czy ryby. Jak można tego uniknąć. Na pomoc może przyjść ratownik w postaci zewnętrznej pokrywy, która będzie chronić przed bezpośrednim kontaktem obiektu z gorącym tłuszczu.
![](https://www.agro-top.com.pl/wp-content/uploads/2021/11/chrupiaca-czy-gumowata-skorka-300x200.jpg)
Chrupiąca czy gumowata skórka?
Wszyscy wielbiciele mięsa na pewno zgodzą się, że najlepszy kawałek mięsa to taki, który jest soczysty w środku, ale na zewnątrz ma przypieczoną, pyszną skórkę. Taka różnica tekstur to prawdziwa uczta dla podniebienia.