
Noga z kaczki
Smalec Kaczy
Małe ziemniaki
Beef Dripping
Szparagi
Warzywa i przyprawy wedle przepisu czy uznania
Nogę z kaczki marynujemy w tłuszczu kaczym, świeżym tymianku, czosnku, soli, pieprzu czarnym grubo mielonym. W marynacie pozostawiamy na ok 6 – 8 godzin.
Następnie w naczyniu żaroodpornym, układamy Nasza nogę z kaczki razem z przyprawami z marynaty, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone w ćwiartki pomarańcze.
Wszystko zakrywamy dokładnie kaczym tłuszczem. Umieszczamy w piecu, rozgrzanym do temperatury 160 stopni na 1,5 godziny. Następnie podnosimy temperaturę do 180 stopni na 15 minut.
Ziemniaki, małe, nacinamy ostrym, wąskim nożem, uważając aby nie przekroić ziemniaka do końca.
Następnie marynujemy je w łoju wołowym Beef Dripping, dodajemy pieprz czarny grubo mielony, sowicie oprószamy sola, dodajemy świeży tymianek, szałwię, pokrojony w plastry czosnek, szczyptę papryki wędzonej. Układamy je na blasze, wyłożonej papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 40 minut .
Szparagi obieramy z łyka, następnie blanszujemy chwile po czym gotujemy w emulsji maślanej z czosnkiem dwie minuty. (emulsja maślana wywar warzywny , masło 1:1)
Składamy Nasze smaczne danie;
Na talerzu, centralnie, układamy pięknie upieczona, pyszna nogę z kaczki, obok prosto z pieca ziemniaki hasselback, dookoła układamy sezonowe warzywa, szparagi, bob, ulubione owoce.
Smacznego.
Pieczone udka z kaczki z pomarańczami i żurawiną Smalec Gęsi Premium, Smalec Kaczy Premium
Pieczona gęś owsiana, faszerowana jabłkiem i pomarańczami Smalec Gęsi, Smalec Gęsi Premium
Schab z wieprzowiny złotnickiej z kością Smalec Wyborowy
Dorsz pieczony, z czarną soczewicą i zielonymi warzywami Smalec Kaczy Premium, Smalec Kaczy
Rosół z pieczonej kaczki z warzywami i jajkiem poche Smalec Kaczy, Smalec Kaczy Premium
Lambchetta jagnięca z domowym pesto i zielona soczewicą puy Smalec Gęsi Premium, Smalec Kaczy Premium
Tarta z boczkiem i porem Smalec Gęsi, Smalec Gęsi Premium
Żeberka wieprzowe podane z puree z dyni i smażonymi boczniakami Smalec Wyborowy
Foie Gras z patelni smażona w gęsim tłuszczu, podana z ciastem daktylowym Smalec Gęsi, Smalec Kaczy
Antrykot wołowy, podany z pieczonymi ziemniakami, zielonymi szparagami z emulsji maślanej i borowikami Smalec Kaczy
Burger wołowy z antrykotu. Podany w bułce brioche z pastą pomidorową, smażoną młodą sałatą rzymską, krążkami z czerwonej cebuli i piklowanym ogórkiem Smalec Gęsi, Smalec Kaczy
Gulasz z kaczych serc gotowany w niskiej temperaturze z kaczym tłuszczem Smalec Kaczy
Pieczone ziemniaki z kaczym tłuszczem ze świeżym rozmarynem, czosnkiem, solą, pieprzem czarnym grubo mielonym i papryką wędzoną Smalec Kaczy
Pierś z kurczaka z kością i skórą, gotowana w niskiej temperaturze z kaczym tłuszczem, tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem, podana z palonym porem, winogronami, boczniakiem z patelni Smalec Kaczy
Pierś z kaczki smażona od strony skóry na kaczym tłuszczu podana z figą karmelizowaną z cynamonem oraz białymi winogronami duszonymi w białym winie lukrecji i ziarnach wanilii Smalec Kaczy
Ośmiornica gotowana z kaczym tłuszczem obsmażona na kaczym tłuszczu z czosnkiem, podana z czarną soczewicą, gotowaną z trawą cytrynową i liściem kafiru, podana z grillowanym żółtym pomidorem i pastą pomidorową z pomidorków cherry Smalec Kaczy
Pierś z gęsi smażona od skóry na gęsim smalcu i pieczona w piecu podana z karmelizowaną gruszką z anyżem i rozmarynem, duszona w białym winie oraz żurawiną suszoną, długo gotowaną w porto Smalec Gęsi
Wolno gotowana wołowina podana z palonym brokułem z tymiankiem, karmelizowaną marchewką i borowikami z patelni Smalec Kaczy
Łosoś gotowany metodą sous vide z kaczym tłuszczem, solą, pieprzem i świeżym tymiankiem, podany z palonym porem, zielonymi szparagami w emulsji maślanej z ziarnami słonecznika i natką pietruszki Smalec Kaczy
Schab wieprzowy po włosku faszerowany suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, oregano i czosnkiem, następnie obsmażony i wyserwowany z grillowaną, marynowaną cukinią i grillowanymi pomidorami Smalec Kaczy
Kaczka pieczona nadziewana pomarańczami, jabłkiem szara reneta, cebulą i majerankiem, podana z karmelizowanym jabłkiem z rozmarynem i krwistą pomarańczą Smalec Gęsi
Noga z gęsi konfitowana w gęsim smalcu, podana z maślanymi kopytkami gotowanymi w emulsji maślano-warzywnej z natką pietruszki i borowikami smażonymi na masełku z czosnkiem, szalotką i winem madera Smalec Gęsi
Noga z kaczki konfitowana w kaczym tłuszczu, podana z puree z antonówki z cynamonem, śliwką duszoną w czerwonym winie z rozmarynem i anyżem Smalec Kaczy