
Dorsz
Boczek
Szalotka
Czosnek
Liść laurowy
Świeży tymianek
Czarna soczewica
Smalec Kaczy
Masło
Ulubione warzyna
Białe wino
Pieprz i sól
Rybę można zamienić, np. na halibut lub okoń.
W rondlu, przesmażamy kawałek boczku , szalotkę i czosnek, dodajemy liść laurowy i świeży tymianek, następnie dodajemy czarna soczewicę. Przesmażamy jeszcze chwile.
Dodajemy wywar warzywny i gotujemy przez 20 minut. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i gotujemy kolejne 5 minut.
Polędwice z dorsza oprószamy sola i pieprzem czarny. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz kaczy i obsmażamy rybę, od strony skóry (jeśli polędwica z dorsza jest bez skory, obsmażamy od strony , na której była skóra).
Następnie na patelnie , do ryby dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, gałązkę świeżego tymianku i kawałek masła, po czym z tymi dodatkami wkładamy rybę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 6 minut.
Podajemy gorąca rybę, prosto z pieca. Zielone warzywa, blanszujemy przez dwie minuty, następnie gotujemy w emulsji maślanej z tymiankiem.
Sos przygotowujemy z wywaru warzywnego lub rybnego, połączonego z białym winem i masłem zagotowanym i zredukowanym w proporcjach 1:1.
Polecamy dodanie owoców kaparów, świeżo siekanego szczypiorku lub czerwonego kawioru.
Na talerzu umieszczamy soczewicę. Na niej dookoła układamy nasze zielone warzywa, fasolkę szparagową, szparagi, groszek zielony lub brokuł. Na warzywach układamy upieczoną, soczystą rybę, sowicie polewamy sosem, możemy udekorować mikro ziołami czy szczytami koperku.
Smacznego!
Pieczone udka z kaczki z pomarańczami i żurawiną Smalec Gęsi Premium, Smalec Kaczy Premium
Pieczona gęś owsiana, faszerowana jabłkiem i pomarańczami Smalec Gęsi, Smalec Gęsi Premium
Schab z wieprzowiny złotnickiej z kością Smalec Wyborowy
Rosół z pieczonej kaczki z warzywami i jajkiem poche Smalec Kaczy, Smalec Kaczy Premium
Lambchetta jagnięca z domowym pesto i zielona soczewicą puy Smalec Gęsi Premium, Smalec Kaczy Premium
Tarta z boczkiem i porem Smalec Gęsi, Smalec Gęsi Premium
Noga z kaczki z ziemniakami hasselback i szparagami Beef Dripping, Smalec Kaczy Premium
Żeberka wieprzowe podane z puree z dyni i smażonymi boczniakami Smalec Wyborowy
Foie Gras z patelni smażona w gęsim tłuszczu, podana z ciastem daktylowym Smalec Gęsi, Smalec Kaczy
Antrykot wołowy, podany z pieczonymi ziemniakami, zielonymi szparagami z emulsji maślanej i borowikami Smalec Kaczy
Burger wołowy z antrykotu. Podany w bułce brioche z pastą pomidorową, smażoną młodą sałatą rzymską, krążkami z czerwonej cebuli i piklowanym ogórkiem Smalec Gęsi, Smalec Kaczy
Gulasz z kaczych serc gotowany w niskiej temperaturze z kaczym tłuszczem Smalec Kaczy
Pieczone ziemniaki z kaczym tłuszczem ze świeżym rozmarynem, czosnkiem, solą, pieprzem czarnym grubo mielonym i papryką wędzoną Smalec Kaczy
Pierś z kurczaka z kością i skórą, gotowana w niskiej temperaturze z kaczym tłuszczem, tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem, podana z palonym porem, winogronami, boczniakiem z patelni Smalec Kaczy
Pierś z kaczki smażona od strony skóry na kaczym tłuszczu podana z figą karmelizowaną z cynamonem oraz białymi winogronami duszonymi w białym winie lukrecji i ziarnach wanilii Smalec Kaczy
Ośmiornica gotowana z kaczym tłuszczem obsmażona na kaczym tłuszczu z czosnkiem, podana z czarną soczewicą, gotowaną z trawą cytrynową i liściem kafiru, podana z grillowanym żółtym pomidorem i pastą pomidorową z pomidorków cherry Smalec Kaczy
Pierś z gęsi smażona od skóry na gęsim smalcu i pieczona w piecu podana z karmelizowaną gruszką z anyżem i rozmarynem, duszona w białym winie oraz żurawiną suszoną, długo gotowaną w porto Smalec Gęsi
Wolno gotowana wołowina podana z palonym brokułem z tymiankiem, karmelizowaną marchewką i borowikami z patelni Smalec Kaczy
Łosoś gotowany metodą sous vide z kaczym tłuszczem, solą, pieprzem i świeżym tymiankiem, podany z palonym porem, zielonymi szparagami w emulsji maślanej z ziarnami słonecznika i natką pietruszki Smalec Kaczy
Schab wieprzowy po włosku faszerowany suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, oregano i czosnkiem, następnie obsmażony i wyserwowany z grillowaną, marynowaną cukinią i grillowanymi pomidorami Smalec Kaczy
Kaczka pieczona nadziewana pomarańczami, jabłkiem szara reneta, cebulą i majerankiem, podana z karmelizowanym jabłkiem z rozmarynem i krwistą pomarańczą Smalec Gęsi
Noga z gęsi konfitowana w gęsim smalcu, podana z maślanymi kopytkami gotowanymi w emulsji maślano-warzywnej z natką pietruszki i borowikami smażonymi na masełku z czosnkiem, szalotką i winem madera Smalec Gęsi
Noga z kaczki konfitowana w kaczym tłuszczu, podana z puree z antonówki z cynamonem, śliwką duszoną w czerwonym winie z rozmarynem i anyżem Smalec Kaczy