Wolno gotowana wołowina podana z palonym brokułem z tymiankiem, karmelizowaną marchewką i borowikami z patelni
Smalec Kaczy
Składniki
Policzki wołowe
Smalec Kaczy
Brokuły
Marchewka
Borowiki
Tymianek
Cukier
MARYNATA DO MIĘSA:
Czerwone wino (np. Porto)
Seler
Marchew
Pietruszka
Seler naciowy
Czosnek
Świeży rozmaryn
2 laski cynamonu
Anyż
Sól
Pieprz czarny ziarnisty
Miód spadziowy
Przepis
Przygotowanie:
- Przygotuj policzki wołowe. Włóż je do solanki na 8 godzin.
- Przygotuj marynatę do mięsa. Włóż mięso na 24 godziny i odstaw do lodówki.
- Następnego dnia gotuj policzki z kaczym tłuszczem w temperaturze 86 stopni przez 12 godzin.
- Ugotuj brokuł, a następnie opal go. Oprósz tymiankiem.
- Skarmelizuj marchewkę w całości na patelni.
- Usmaż borowiki na patelni.
- Ułóż na talerzu policzki, przybierz brokułami, marchewką karmelizowaną i świeżym rozmarynem. Smacznego!