Ośmiornica gotowana z kaczym tłuszczem obsmażona na kaczym tłuszczu z czosnkiem, podana z czarną soczewicą, gotowaną z trawą cytrynową i liściem kafiru, podana z grillowanym żółtym pomidorem i pastą pomidorową z pomidorków cherry
Smalec Kaczy
Składniki
Ośmiornica
Smalec Kaczy
Czosnek
Tymianek
Limonka
Czarna soczewica
Trawa cytrynowa
Liście kafiru
Żółty pomidor
Pomidorki cherry + kiść
Przepis
Przygotowanie:
- Przygotuj ośmiornicę.
- Gotuj ją z czosnkiem, tymiankiem i limonką w temperaturze 85 stopni przez 5 godzin.
- Następnie obsmaż na kaczym tłuszczu z czosnkiem.
- Przygotuj pastę pomidorową z pomidorków cherry. Pomidorki sparz wrzątkiem i wrzuć do garnka. Zagotuj je, a następnie zblenduj.
- Ugotuj czarną soczewicę z trawą cytrynową i liściem kafiru. Nadadzą jej piękny aromat.
- Zgrilluj żółtego pomidora i kiść pomidorków cherry.
- Podawaj ośmiornicę w towarzystwie soczewicy, żółtego pomidora i pasty pomidorowej. Na wierzch połóż zgrillowany kiść pomidorków. Smacznego!