Logo Zobacz również AGRO-TOP PRZEMYSŁ

Pieczone udka z kaczki z pomarańczami i żurawiną

Smalec Gęsi Premium , Smalec Kaczy Premium
Składniki

4 udka z kaczki

2 pomarańcze

100 g suszonej żurawiny

250 ml soku pomarańczowego

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki smalcu kaczego lub gęsiego Agro-Top

Łyżeczka majeranku

Sól do natarcia mięsa

Do dekoracji - plastry pomarańczy

Do dekoracji - świeża żurawina

Przepis
Suszoną żurawinę zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na czas przygotowania mięsa. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
Mięso myjemy, nacinamy skórę w 3-4 miejscach i całość nacieramy solą. Układamy na zimnej, suchej patelni skórą do dołu i smażymy, aż skórka lekko się zrumieni i wytopi się z niej tłuszcz. Obracamy na drugą stronę i także smażymy do zrumienienia.
Obsmażone udka układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie zalewamy sokiem pomarańczowym z żurawiną, posypujemy majerankiem i dodajemy smalec oraz sos sojowy.
Pieczemy bez przykrycia w 190 °C przez 1 godzinę i 30 minut. Co 30 minut polewamy mięso sosem, aby zachować jego soczystość.
Przed podaniem dekorujemy świeżymi pomarańczami i żurawiną.

Polecamy również inne przepisy



Pieczona gęś owsiana, faszerowana jabłkiem i pomarańczami Smalec Gęsi, Smalec Gęsi Premium

Schab z wieprzowiny złotnickiej z kością Smalec Wyborowy

Dorsz pieczony, z czarną soczewicą i zielonymi warzywami Smalec Kaczy Premium, Smalec Kaczy

Rosół z pieczonej kaczki z warzywami i jajkiem poche Smalec Kaczy, Smalec Kaczy Premium

Lambchetta jagnięca z domowym pesto i zielona soczewicą puy Smalec Gęsi Premium, Smalec Kaczy Premium

Tarta z boczkiem i porem Smalec Gęsi, Smalec Gęsi Premium

Noga z kaczki z ziemniakami hasselback i szparagami Beef Dripping, Smalec Kaczy Premium

Żeberka wieprzowe podane z puree z dyni i smażonymi boczniakami Smalec Wyborowy

Foie Gras z patelni smażona w gęsim tłuszczu, podana z ciastem daktylowym Smalec Gęsi, Smalec Kaczy

Antrykot wołowy, podany z pieczonymi ziemniakami, zielonymi szparagami z emulsji maślanej i borowikami Smalec Kaczy

Burger wołowy z antrykotu. Podany w bułce brioche z pastą pomidorową, smażoną młodą sałatą rzymską, krążkami z czerwonej cebuli i piklowanym ogórkiem Smalec Gęsi, Smalec Kaczy

Gulasz z kaczych serc gotowany w niskiej temperaturze z kaczym tłuszczem Smalec Kaczy

Pieczone ziemniaki z kaczym tłuszczem ze świeżym rozmarynem, czosnkiem, solą, pieprzem czarnym grubo mielonym i papryką wędzoną Smalec Kaczy

Pierś z kurczaka z kością i skórą, gotowana w niskiej temperaturze z kaczym tłuszczem, tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem, podana z palonym porem, winogronami, boczniakiem z patelni Smalec Kaczy

Pierś z kaczki smażona od strony skóry na kaczym tłuszczu podana z figą karmelizowaną z cynamonem oraz białymi winogronami duszonymi w białym winie lukrecji i ziarnach wanilii Smalec Kaczy

Ośmiornica gotowana z kaczym tłuszczem obsmażona na kaczym tłuszczu z czosnkiem, podana z czarną soczewicą, gotowaną z trawą cytrynową i liściem kafiru, podana z grillowanym żółtym pomidorem i pastą pomidorową z pomidorków cherry Smalec Kaczy

Pierś z gęsi smażona od skóry na gęsim smalcu i pieczona w piecu podana z karmelizowaną gruszką z anyżem i rozmarynem, duszona w białym winie oraz żurawiną suszoną, długo gotowaną w porto Smalec Gęsi

Wolno gotowana wołowina podana z palonym brokułem z tymiankiem, karmelizowaną marchewką i borowikami z patelni Smalec Kaczy

Łosoś gotowany metodą sous vide z kaczym tłuszczem, solą, pieprzem i świeżym tymiankiem, podany z palonym porem, zielonymi szparagami w emulsji maślanej z ziarnami słonecznika i natką pietruszki Smalec Kaczy

Schab wieprzowy po włosku faszerowany suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, oregano i czosnkiem, następnie obsmażony i wyserwowany z grillowaną, marynowaną cukinią i grillowanymi pomidorami Smalec Kaczy

Kaczka pieczona nadziewana pomarańczami, jabłkiem szara reneta, cebulą i majerankiem, podana z karmelizowanym jabłkiem z rozmarynem i krwistą pomarańczą Smalec Gęsi

Noga z gęsi konfitowana w gęsim smalcu, podana z maślanymi kopytkami gotowanymi w emulsji maślano-warzywnej z natką pietruszki i borowikami smażonymi na masełku z czosnkiem, szalotką i winem madera Smalec Gęsi

Noga z kaczki konfitowana w kaczym tłuszczu, podana z puree z antonówki z cynamonem, śliwką duszoną w czerwonym winie z rozmarynem i anyżem Smalec Kaczy

Pieczona gęś owsiana, faszerowana jabłkiem i pomarańczami Smalec Gęsi, Smalec Gęsi Premium

Schab z wieprzowiny złotnickiej z kością Smalec Wyborowy

Dorsz pieczony, z czarną soczewicą i zielonymi warzywami Smalec Kaczy Premium, Smalec Kaczy

Rosół z pieczonej kaczki z warzywami i jajkiem poche Smalec Kaczy, Smalec Kaczy Premium

Lambchetta jagnięca z domowym pesto i zielona soczewicą puy Smalec Gęsi Premium, Smalec Kaczy Premium

Tarta z boczkiem i porem Smalec Gęsi, Smalec Gęsi Premium

Noga z kaczki z ziemniakami hasselback i szparagami Beef Dripping, Smalec Kaczy Premium

Żeberka wieprzowe podane z puree z dyni i smażonymi boczniakami Smalec Wyborowy

Foie Gras z patelni smażona w gęsim tłuszczu, podana z ciastem daktylowym Smalec Gęsi, Smalec Kaczy

Antrykot wołowy, podany z pieczonymi ziemniakami, zielonymi szparagami z emulsji maślanej i borowikami Smalec Kaczy

Burger wołowy z antrykotu. Podany w bułce brioche z pastą pomidorową, smażoną młodą sałatą rzymską, krążkami z czerwonej cebuli i piklowanym ogórkiem Smalec Gęsi, Smalec Kaczy

Gulasz z kaczych serc gotowany w niskiej temperaturze z kaczym tłuszczem Smalec Kaczy

Pieczone ziemniaki z kaczym tłuszczem ze świeżym rozmarynem, czosnkiem, solą, pieprzem czarnym grubo mielonym i papryką wędzoną Smalec Kaczy

Pierś z kurczaka z kością i skórą, gotowana w niskiej temperaturze z kaczym tłuszczem, tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem, podana z palonym porem, winogronami, boczniakiem z patelni Smalec Kaczy

Pierś z kaczki smażona od strony skóry na kaczym tłuszczu podana z figą karmelizowaną z cynamonem oraz białymi winogronami duszonymi w białym winie lukrecji i ziarnach wanilii Smalec Kaczy

Ośmiornica gotowana z kaczym tłuszczem obsmażona na kaczym tłuszczu z czosnkiem, podana z czarną soczewicą, gotowaną z trawą cytrynową i liściem kafiru, podana z grillowanym żółtym pomidorem i pastą pomidorową z pomidorków cherry Smalec Kaczy

Pierś z gęsi smażona od skóry na gęsim smalcu i pieczona w piecu podana z karmelizowaną gruszką z anyżem i rozmarynem, duszona w białym winie oraz żurawiną suszoną, długo gotowaną w porto Smalec Gęsi

Wolno gotowana wołowina podana z palonym brokułem z tymiankiem, karmelizowaną marchewką i borowikami z patelni Smalec Kaczy

Łosoś gotowany metodą sous vide z kaczym tłuszczem, solą, pieprzem i świeżym tymiankiem, podany z palonym porem, zielonymi szparagami w emulsji maślanej z ziarnami słonecznika i natką pietruszki Smalec Kaczy

Schab wieprzowy po włosku faszerowany suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, oregano i czosnkiem, następnie obsmażony i wyserwowany z grillowaną, marynowaną cukinią i grillowanymi pomidorami Smalec Kaczy

Kaczka pieczona nadziewana pomarańczami, jabłkiem szara reneta, cebulą i majerankiem, podana z karmelizowanym jabłkiem z rozmarynem i krwistą pomarańczą Smalec Gęsi

Noga z gęsi konfitowana w gęsim smalcu, podana z maślanymi kopytkami gotowanymi w emulsji maślano-warzywnej z natką pietruszki i borowikami smażonymi na masełku z czosnkiem, szalotką i winem madera Smalec Gęsi

Noga z kaczki konfitowana w kaczym tłuszczu, podana z puree z antonówki z cynamonem, śliwką duszoną w czerwonym winie z rozmarynem i anyżem Smalec Kaczy