
Składniki
4 udka z kaczki
2 pomarańcze
100 g suszonej żurawiny
250 ml soku pomarańczowego
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki smalcu kaczego lub gęsiego Agro-Top
Łyżeczka majeranku
Sól do natarcia mięsa
Do dekoracji - plastry pomarańczy
Do dekoracji - świeża żurawina
Przepis
Suszoną żurawinę zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na czas przygotowania mięsa. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
Mięso myjemy, nacinamy skórę w 3-4 miejscach i całość nacieramy solą. Układamy na zimnej, suchej patelni skórą do dołu i smażymy, aż skórka lekko się zrumieni i wytopi się z niej tłuszcz. Obracamy na drugą stronę i także smażymy do zrumienienia.
Obsmażone udka układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie zalewamy sokiem pomarańczowym z żurawiną, posypujemy majerankiem i dodajemy smalec oraz sos sojowy.
Pieczemy bez przykrycia w 190 °C przez 1 godzinę i 30 minut. Co 30 minut polewamy mięso sosem, aby zachować jego soczystość.
Przed podaniem dekorujemy świeżymi pomarańczami i żurawiną.