Burger wołowy z antrykotu. Podany w bułce brioche z pastą pomidorową, smażoną młodą sałatą rzymską, krążkami z czerwonej cebuli i piklowanym ogórkiem
Smalec Gęsi , Smalec Kaczy
Składniki
smalec Gęsi lub Kaczy
mięso wołowe
bułka Brioche
ser
młoda rzymska kapusta
czerwona cebula
piklowane ogórki
SKŁADNIKI DO POMIDOROWEJ PASTY:
pomidory
czerwona cebula
czosnek
papryczka chilli
ocet cherry czerowny
cukier brązowy
sól
pieprz
Przepis
Przygotowanie:
- Z mięsa uformować płaskie burgery, usmażyć na Smalcu Gęsim lub Kaczym po ok. 4 minut z każdej strony. Na koniec położyć po plasterku sera na każdego burgera.
- Przygotować pastę pomidorową po czym na rozgrzaną patelnię należy wrzucić pokrojoną sałatę. Obrać czosnek i wycisnąć przez wyciskarkę prosto do sałaty. Cebulę, ogórki i pomidora pokroić w plasterki.
- Bułki przeciąć na pół i podpiec chwilę na grillu. Spód bułek posmarować wcześniej zrobioną pomidorową pastą, położyć sałatę, następnie burgera, ogórki oraz krążki cebuli. Przykryć wierzchnimi bułkami.