Logo Zobacz również AGRO-TOP PRZEMYSŁ

Tłusty Czwartek to święto znane i lubiane, w 2023 roku obchodzimy je już 16 lutego. Sprawdź nasze pyszne przepisy!

Pączki:

Składniki:
-500 g mąki
– 250 ml ciepłego mleka
– 4 żółtka
– 40 g cukru
– 25 g świeżych drożdży
– 50 g masła
– szczypta soli
– smalec (ok. 500 g)

– 1 kieliszek spirytusu

Dodatkowo:

– 500 ml śmietanki 36%
– 2 czubate łyżki cukru pudru

– cukier puder do posypania

Mleko podgrzać, masło rozpuścić i wystudzić. Mleko przelać do miski, dodać pokruszone drożdże oraz po łyżce mąki i cukru(ze składników na ciasto). Wymieszać, odstawić na ok 15 min, aż zaczyn urośnie. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło, żółtka i zaczyn, zagnieść elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, nakryć czystą ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć na stolnice i rozwałkować na ok. 2,5 cm grubości, wycinać kółka o średnicy ok 7 cm. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 20 min do wyrośnięcia. W szerokim garnku lub głębokiej patelni umieścić smalec razem ze spirytusem i rozgrzać do 170-180 stopni. Smażyć pączki z obu stron na złoto. Odsączyć na papierze i wystudzić. W tym czasie przygotować bitą śmietanę: w misie umieścić śmietanę i cukier puder, ubić na puszystą, zwartą masę. Wystudzone pączki przeciąć na pół, na spodnich częściach wyłożyć bitą śmietanę, przykryć drugimi połówkami, wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego!

 

Oponki:

Składniki (na ok. 50 szt):
Ciasto:
– 500 g twarogu
– 500 g mąki
– 80 g cukru
– 1 opakowanie cukru wanilinowego
– 4 żółtka
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka octu
– 250 ml kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
– smalec (ok. 500 g)

– 1 kieliszek spirytusu
Do posypania:
– 4 łyżki cukru wymieszane z łyżeczką cynamonu

Twaróg zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na ciasto umieścić na stolnicy lub w misie robota i zagnieść na gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok 1 – 1,5 cm. Za pomocą foremki lub szklanki wycinać kółka o średnicy ok. 6-7 cm, następnie w środku każdego z nich wycinać np. kieliszkiem kolejne, mniejsze kółeczko. Małe kółka można usmażyć jako mini pączusie serowe lub z powrotem zagnieść i wycinać z nich kolejne oponki. W szerokim garnku lub głębokiej patelni umieścić smalec razem ze spirytusem i dobrze rozgrzać. Oponki wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na złoto. Po wyjęciu odkładać na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oponki obtaczać w cukrze cynamonowym.