2768
Logo Zobacz również AGRO-TOP PRZEMYSŁ

Jak przechowywać smalec, aby długo zachował świeżość i smak?

Ciekawostki, Porady

Smalec to tłuszcz zwierzęcy, który od pokoleń gości w polskiej kuchni. Aby jednak cieszyć się jego pełnym aromatem i wartościami kulinarnymi, warto wiedzieć, jak prawidłowo go przechowywać.

Podstawową zasadą przechowywania smalcu jest przechowywanie go w oryginalnym opakowaniu producenta. Pojemnik powinien być zamknięty, aby ograniczyć dostęp powietrza i chronić przed przenikaniem zapachów z lodówki.

Lodówka to najlepsze miejsce do przechowywania domowego smalcu. W szczelnym pojemniku zachowa świeżość nawet 3 miesiące. Większą ilość możemy bez problemu zamrozić. W temperaturze ok. –18°C smalec będzie nadawał się do spożycia przez kilka-kilkanaście miesięcy.

Podczas nabierania smalcu warto używać zawsze czystej, suchej łyżki. Nawet niewielka ilość wody czy resztek jedzenia może przyspieszyć psucie się tłuszczu.

Świeżość smalcu zależy przede wszystkim od temperatury przechowywania i szczelności pojemnika oraz gatunku tłuszczu. Smalec wieprzowy zachowuje najdłużej swoją świeżość, natomiast jeśli chodzi o tłuszcze drobiowe, to ich świeżość zmienia się w czasie.

W lodówce utrzyma dobry smak przez kilka tygodni, a w zamrażarce – nawet kilka miesięcy. Dzięki tym prostym zasadom tradycyjny smalec będzie zawsze smaczny i bezpieczny do spożycia.