Logo Zobacz również AGRO-TOP PRZEMYSŁ

W konkursie zorganizowanym na portalu społecznościowym Instagram @agro_top_pl na najlepsze pieczywo do kanapki ze smalcem, zwycięzcą została niesamowicie zdolna blogerka @ana_love_cooking.

Anna jest osobą, która nieustannie rozwija się kulinarnie i co już udowodnione, korzysta z najlepszych produktów, a z ich inspiracji polecamy korzystać w swojej kuchni.

 

Składniki:

12g drożdży świeżych

500ml cieplej wody

100g mąki żytniej

100g mąki pełnoziarniste

300g mąki tortowej

30g siemienia lnianego

30g pestek słonecznika

Łyżka soli

Łyżeczka miodu

Przepis:

Łączymy ze sobą 100ml cieplej wody, 12g drożdży, łyżeczkę miodu i łyżeczkę mąki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na 20min. Całą mąkę przesiewamy do misy, dodajemy ulubione nasiona, 400ml letniej wody oraz wyrośnięty zaczyn, mieszamy około 10min dodając sól. Ponownie mieszamy około 5minut. Obsypujemy z góry mąką i przykrywamy ściereczka, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Foremke/keksówkę smarujemy i obsypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto przekładamy, smarujemy wodą i obsypujemy nasionami przyklepując. Przykrywamy i odstawiamy na 20min, po czym nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°. Chleb wkładamy do piekarnika na 30min. Następnie podkręcamy temperaturę do 200° i pieczemy kolejne 15-20min. Po wyjęciu chleba z formy, odstawiamy na kratce do ostygnięcia.